perjantai 7. elokuuta 2015

Kisailija, kuntoilija ja köpöttelijä

Kesän aikana Hatti ja Luna ovat viettäneet paljon aikaa vanhan ystävänsä Sylvin kanssa vuoroin vieraissa -periaatteella. Pitkienkin taukojen jälkeen paimenlauman yhteiselo sujuu aina mutkattomasti. Hatti ei yleensä oikein osaa rentoutua muiden koirien seurassa, mutta Sylvi-tätiä se pitää turvallisena äitihahmona, jonka suosiolliseen läheisyyteen voi jopa nöyrimmin hakeutua. Koirien välinen elinikäinen ystävyys on kaunista katseltavaa.


Koska Sylvikin syö raakaruokaa, sen Maukkaiden eväiden annostelu käy luontevasti kelpieiden muonituksen ohessa. Kun ruokittavista yksi on herkkävatsainen seniori, toinen vammasta kuntoutuja ja kolmas aktiivinen kilpaurheilija, voi jokaisen yksilöllisiä erityistarpeita tukea täydentämällä aterioita muutamilla lisäravinteilla.

Mustin ja Mirrin uuden Avital-sarjan myötä laadukkaita lisäravinteita on entistä helpommin saatavilla. Eri purnukoita ei tarvitse lähteä etsiskelemään sieltä täältä apteekeista, luontaistuotekaupoista ja maatalousliikkeistä, vaan tarvittavat lisät voi napata ostoskoriin saman katon alta kuin koiran ruoatkin. Sähköpaimenten yhteistyöpaketissa meille tuli kokeiluun kalsiumjauhetta, sinkki-biotiinitabletteja, nivelravinnetta ja lohiöljyä. Vaikka sponsorituotteet on tietenkin tarkoitettu vain meidän käyttöömme, ei kaveria jätetä ilman, jos omat purkit ovat jääneet matkasta. Vuoroin vieraissa pätee tähänkin.

Lunan ja Hatin ruokinta on nykyään äärimmäisen vaivatonta, kun perusruokana ovat Maukas Into- ja Tarmo-raakatäysravinnot höystettyinä Barking Heads -lammasnappuloilla. Kaikki vähimmäistarpeet täyttyvät näillä murkinoilla jo ilman lisäravinteitakin. Tietyille purnukoille on meillä silti varattu oma vakionurkkauksensa keittiön kaapissa.

Vieläpä kivannäköiset pakkauksetkin!

Normipäivinä kelpiet saavat riittävästi (n. 2 g) kalsiumia kuivamuonasta ja Into/Tarmo-pötköjen sisältämästä luumurskasta. Fyysinen rasitus kuitenkin verottaa luustosta tavallista enemmän kalsiumia, joten agilitytreenien ja -kisojen jälkeen Hatin annokseen lisätään vielä mittalusikallinen Avital-jauhetta, joka sisältää kalsiumia reilun gramman verran. Collievieraamme saa kaiken kalsiuminsa purkista, koska se syö vain luutonta jauhelihaa.

Biotin-tableteissa on biotiinia (B7-vitamiini), metioniinia (aminohappo) ja sinkkiä, joka on tärkeä hivenaine ihon, turkin, kynsien ja vastustuskyvyn kannalta. Intoon ja Tarmoon lisätty sinkki riittää kyllä yleensä perusterveen kotikoiran tarpeisiin, mutta kisakauden kuormitus koettelee sekä koiran että ohjaajan luontaista vastustuskykyä. Hatille siis yksi 15 milligramman pilleri. Saman lisäannoksen saa myös Luna, jolta nielurisaleikkauksen yhteydessä poistettiin olkavarresta rasvapatti. Sinkki edistää ihon uusiutumista ja nopeuttaa haavan paranemista ulkoisen hoidon ohessa. Ikääntyvällä Sylvillä sinkkivalmiste on raakaruokavalion jokapäiväinen täydentäjä, joka kelpaa ahneelle puikkokuonolle vaikka makupalaksi. Avitalin tableteissa sinkki on hyvin imeytyvässä sitraattimuodossa. Annosta on helppo säätää koiran koon ja elämäntilanteen mukaan, sillä purkissa on peräti 250 pientä tablettia, jotka voidaan myös puolittaa jakouurteen kohdalta. Pilleri hajoaa nopeasti nesteeseen, joten nirsokaan eläin ei pysty erottelemaan sitä ruoan seasta.

Flex-niveljauhe sisältää suurina pitoisuuksina glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSM:ää (metyylisulfonyylimetaani, orgaaninen rikkiyhdiste) ja C-vitamiinia. Näiden aineiden yhdistelmä on todettu tehokkaaksi nivelrikon hillitsemisessä ja oireiden lievittämisessä. Mummoikäinen Sylvi, rasitusvammasta toipuva Luna ja agiliitävä Hatti kuuluvat kaikki riskiryhmiin, jotka todennäköisesti hyötyvät säännöllisestä nivelravinteiden käytöstä ennaltaehkäisevässä mielessä.

Nivelten hyvinvointiin ja moniin muihinkin kehon toimintoihin tarvitaan lisäksi omega 3 -rasvahappoja, joita saa helpoimmin lohiöljystä. Avital-lohiöljyä on kolmea eri pakkauskokoa, joista litran pullo on tietenkin riittoisin ja edullisin. Riittävä rasvan saanti edistää kisakoiran palautumista ja nestetasapainoa, vauhdittaa kuntoutujan toipumista ja pitää seniorin mielen vireänä.


3 kommenttia:

 1. Ootko syöttänyt nappulaa ja luupitoista tuotetta samalla ruualla ilman ongelmia? Meillä koira on 50/50 ruokinnalla eikä lisät oikeen meinaa kelvata niin ajattelin jos kalsiumim vois antaa luumurskana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ruokin vain kerran päivässä ja kaikki menee sulavasti sekaisin :) Luumurskan määrä kannattaa vain mitoittaa kalsiumin tarpeen mukaan, sillä liian suuret luuannokset voivat aiheuttaa ongelmia.

   Poista
  2. Lisää juttua aiheesta: http://sahkopaimenet.blogspot.fi/2014/05/joka-paiva-kalkkipaiva.html?m=1

   Poista