maanantai 29. elokuuta 2016

Täyden kympin kanit

Onko mitään itsepäisempää kuin 10-vuotias kääpiökani?
On: kaksi 10-vuotiasta kääpiökania. Iki-ihanat sähköjäniksemme Hilla ja Muhvi, joita Musti ja Mirri muisti ihan omalla herkkupaketilla. Paketista löytyi Fiba First Rabbit -rehupellettejä, Little&Bigger-herkkutikkuja ja Brit Immune Stick -makupaloja.


Fiba First -rehupellettien pääraaka-aineena on timotei, joten ne sopivat loistavasti heinänsyöjien päivittäiseksi täysrehuksi. Suurissa pötkönmuotoisissa pelleteissä riittää myös pureskeltavaa pidemmäksi toviksi kuin perinteisissä pienissä rakeissa. Pitkäkestoinen puputtaminen onkin jäniseläimille paitsi mukavaa ajanvietettä, myös elintärkeää hampaiden ja suoliston huoltoa.

Vaikka Hillan ja Muhvin näkö ja kuulo ovat jo heikentymään päin, niiden hajuaistissa tai ruokahalussa ei ole ilmennyt mitään moittimista. Lieneekö sitten vanhuuden dementiaa vai silkkaa juonikkuutta, että aina ruokakupin tyhjennyttyä luppakorvien leirissä näyttää vallitsevan yksimielinen tietämättömyys juuri syödystä ateriasta, ja koko kerjuuperformanssi aloitetaan alusta. Ajattelimme siis, että pupupariskunnasta saisi taatusti maailman söpöimpiä kuvia niiden maistellessa uusia herkkuja sievästi vieretysten. Kamera vain valmiiksi, maistiaiskattaus olohuoneen matolle ja portti auki.


Kanitpa eivät ole mitään tyhmiä eläimiä. Ne vaistoavat heti, jos niitä yritetään lahjoa, kiristää tai houkutella. Tavallisesti aina jaloissa pyörivään otukseen iskee äkillinen epäluulo, vastarinta ja täyskäännös: takaisin oman huoneen perimmäiseen nurkkaan. Et voi pakottaa. Käyn yhä uudelleen pyydystämässä penseän Hillan pöydän alta ja kannan sen suoraan makupalojen ääreen, mutta kameran nähdessään se luikkii harvinaisen vikkelästi karkuun pienillä töppöjaloillaan. Sillä välin armoton herkkusuu Muhvi nappaa namuja suun täydeltä mukaansa ja kiiruhtaa viemään saalistaan turvaan. Kameraan tallentuu jokunen heilahtanut kuva pakenevista pupusista.


"En aio koskaan tulla pois pöydän alta."

Lopulta luovutamme, jätämme pari pellettipötköä kanihuoneen lattialle, ripustamme Little&Bigger-siementangon häkin pienaan ja poistumme huoneesta. Eipä aikaakaan, kun vanhat kapinalliset hipsivät lähemmäs, vilkuilevat varovasti, joko epäilyttävä väijytys on ohitse, ja ryhtyvät hyvällä halulla nautiskelemaan tarjoilusta.

Hetken päästä kanihuoneesta kuuluu kummallista räminää ja kolahtelua. Muhvi on tempaissut reippain ottein siementangon ripustuskoukkuineen irti ja yrittää omia aarretta kokonaan itselleen. Pitkän kepakon kanssa törmäilevä sokea ahmatti ja sen perässä jääräpäisesti köpöttävä Hilla ovat yhdessä aivan hellyttävän hulvaton näky. Trooppisten hedelmien makuinen tanko katoaa innokkaisiin turpiin alta aikayksikön.

Jäljelle jäi vain huolellisesti kaluttu puutikku.

Vaikka tutut rutiinit ovat ikääntyville kaneille erityisen tärkeitä, niin vanhuksemme ilahtuvat silminnähden tällaisista terveellisistä pikku yllätyksistä päivittäisten pellettiannosten, heinän ja omenoiden ohessa. Brit Immune Stick -makupalat ovat kätevän kokoisia piilotettavaksi vaikkapa vessapaperihylsyihin, ja antavat talttahampaille sopivasti vastusta. Askartelutuokiot ehkäisevät tylsistymistä tehokkaasti ja pitävät sähköjänikset käynnissä.

Hieman pieni kahdelle, mutta sisu sijaa antaa.


Löytyyhän talosta sentään vapaaehtoisiakin poseeraajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti