sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Sähköpaimenet goes handsfree

Lunan nuljuluuvamman kuntoutus on edennyt ilman takapakkeja, ja meillä palaillaan vähä vähältä kohti normaalia päiväjärjestystä. Lääkärin määräämän neljän viikon sairausloman jälkeen olemme taas uskaltautuneet lenkittämään sisaruksia yhdessä. Molemmat eivät tosin vielä saa juosta yhtä aikaa vapaina, koska haluamme välttää kollektiivisen aivottomuuden käynnistämät äkilliset hullurallikierrokset. Niinpä kumpikin on aina vuorollaan kytkettynä tai käskyn alla takana. Kätevä apu menon hillitsemisessä on myös se, että päivän kuivaruoka-annokset sirotellaan sinne tänne pitkin lenkkipolkuja muutaman nappulan erissä. Kulinaristikelpiet pysyttelevät mieluusti lumikengillä tallustavan ruoka-automaatin välittömässä läheisyydessä, ja nenän käyttö pitää mielentilan rauhallisena.


Heti akuuteimman ontumisen loppumisesta asti olemme pyrkineet liikuttamaan Lunaa mahdollisimman hallitusti vapaana, koska hihnan kiristyminen ja nykäykset lisäävät väistämättä takapäähän kohdistuvaa kuormitusta. Alussa "vapaa" lenkkeily toteutettiin fleksissä tai pitkässä liinassa, sittemmin kevyessä nyöritaluttimessa, joka jätetään roikkumaan jarruna koiran perässä.

Ihmisten ilmoilla käveltäessä kunnon valjaat ja joustava talutin on todettu toimivimmaksi ratkaisuksi. Kahden koiran hihnalenkityksessä olen lisäksi jo monen vuoden ajan suosinut talutusvyötä, johon hihnat saa kytkettyä tukevasti niin, että kädet jäävät vapaiksi. Vanha kirkkaan oranssi vyöni oli kuitenkin liian iso enkä saanut sitä koskaan säädettyä täysin sopivaksi. Siksi ilahduin kovasti, kun Musti ja Mirri tarjosi testattavaksemme Pro Dogin uutta Handsfree-settiä, johon kuuluu vyö ja joustotalutin. Neutraali musta vyö on katu-uskottavan näköinen ja siinä on mukava pehmuste selkäpuolella. Vyön ympärysmittaa säädetään molemmilta sivuilta, joten pienikokoisenkaan käyttäjän ei tarvitse tuskailla irrallaan liehuvien pitkien remminpäiden kanssa. Lisäpisteitä annan myös reilun kokoisesta heijastimesta.

Turvallinen kiinnityssysteemi taluttimelle.

Kahta koiraa talutettaessa kummankin hihnan voi kytkeä omaan renkaaseensa.

Kuten jo aiemmassa postauksessa kirjoitin, joustava talutin on ehdottomasti ergonomisin vaihtoehto sähäkästi liikkuvalle Lunalle ja sen perässä raahautuvalle taluttajalle. Pro Dogin settiin kuuluvassa taluttimessa on lukko kummassakin päässä, ja se voidaan kiinnittää vyöhön kummin päin vain sen mukaan, missä kohtaa käsilenkin halutaan olevan. Koiran lähellä oleva "turvakahva" ei ole hullumpi keksintö, kun ihmisrakkaita metsäläiskelpieitä koetetaan opettaa odottamaan liikennevaloissa ja käyttäytymään hillitysti keskikaupungin vilinässä.

Uusi handsfree-varustus testattiin cityolosuhteissa viime viikonlopun Tampereen reissulla. Rauhallisemmin etenevä Hatti kytkettiin vyöhön Pro Dogin kevyellä grippitaluttimella ja erillisellä karabiinikoukulla, kun Luna sai itseoikeutetusti kipitellä joustohihnassa. Mielestäni talutusvyö helpottaa innokkaiden koirien hallintaa huomattavasti, sillä ihmisen vartaloon kytkettyinä kelpiet tuntuvat ymmärtävän yhdessä kulkemisen idean jotenkin paremmin. Myös jätösten kerääminen ja ovien avaaminen käyvät näppärästi, kun kädet voi irrottaa hihnoista. Tämä setti kuuluu jatkossakin kaupunkivisiittiemme vakiovarustukseen.
Tulen niin iloiseksi siitä, että viikkojen stressaamisen ja erikseen lenkittämisen jälkeen pystyn taas ottamaan molemmat touhottajat yhdessä mukaan nuuhkimaan uusia tuulia ilman katastrofaalisia seurauksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti