maanantai 15. helmikuuta 2016

Lihapullia joka lähtöön

Sähköpaimenten ruokinta on jo pitkään painottunut Maukas-tuotesarjan Into-, Kunto- ja Tarmo-raakatäysravintoihin, joista olen kirjoittanut kokemuksiamme useassakin aiemmassa postauksessa. Nyt Maukas on laajentanut täysravintopakasteiden tarjontaansa uusilla raakapullilla! Lempi, Mainio, Oiva ja Vieno ovat kukin vähän erilaisia koostumukseltaan, koska koirien tarpeetkin vaihtelevat aktiivisuuden ja yksilöllisten herkkyyksien mukaan.

Valikoivana ruokkijana syynään aina tuoteselosteet ja ravintosisällöt läpi laskimen kanssa, sillä harvassa ovat markkinoilla ne täysravinnoksi kutsuttavat raakaruoat, jotka oikeasti lunastavat lupauksensa ravitsemussuositusten täyttymisestä. Kaikkia näitä Maukkaan raakatäysravintoja voisin hyvällä omallatunnolla kehua ja suositella ilman Mustin ja Mirrin sponsorointiakin, mutta nyt voin vain tyytyväisenä seisoa yhteistyösopimuksen takana.


Lunan testattavaksi valitsin Vieno-pullat, joiden resepti on suunniteltu herkkävatsaisille ja närästeleville koirille. Lunan närästystaipumus on nimittäin taas muistutellut olemassaolostaan, kun pitkä pakkasjakso, jalkakipu, lääkekuuri ja liikunnan rajoittaminen ovat kuormittaneet elimistöä monin tavoin. Broileripohjaisen Vienon valmistusaineet ovat pitkälti samat kuin Tarmo-pötkössä, jonka olen todennut Lunalla hyvin sulavaksi, mutta Vienon alhaisempi rasvan määrä on vieläkin sopivampi närästysherkälle sairauslomalaiselle. Lisäksi kalsiumia, sinkkiä, D-vitamiinia ja muita suojaravintoaineita on tavallista runsaammin, koska stressi ja vatsavaivat suurentavat niiden tarvetta ja heikentävät imeytymistä.

Vieno vetoomus

Sekä Mainion että Oivan kohderyhminä mainitaan liikkuvat ja työtä tekevät koirat hieman erilaisin painotuksin. Kuvauksia ei tietenkään tarvitse noudattaa orjallisesti - agikiituri Hatti sai kisareissulle evääksi Mainio-pyöryköitä, vaikkei harrastakaan metsästyksen kaltaista kestävyysurheilua. Mainioon päädyin ihan vain siitä syystä, että runsas kalsiumin saanti on tärkeää myös sprinttityyppisen urheilusuorituksen jälkeen. Kalsium tulee jauhetusta kalkkunan luusta, jonka koirat yleensä sulattavat helposti, mutta suurehkon pitoisuuden takia on hyvä vähän tarkkailla, ettei vatsa mene liian kovalle. Muutoin on aika lailla makuasia, kumman valitsee: Mainio perustuu naudanlihaan, Oiva puolestaan sikaan, mutta molemmissa on sopivasti proteiinia ja rasvaa, eikä suojaravintoaineiden määrissä ole suuria eroja.

Mainio matkavarustus

Nirsoille koirille suunnattujen Lempi-pullien maistuvuus on pyritty maksimoimaan lisäämällä naudanmahaa. Meillä ruokahalusta ei onneksi koskaan ole ollut puutetta, vaan kelpieraati toteaa kaikki vaihtoehdot erittäin herkullisiksi ja kokee ongelmallisena ainoastaan sen, että ruokakuppien nopean tyhjenemisen takia makuvivahteiden yksityiskohtaisempi analysointi ei tahdo onnistua.

Pakastepullien helppous korostuu erityisesti reissussa, kun raakaruoat halutaan kuljettaa siististi mukana, sulattaa nopeasti ja säilyttää pienessä tilassa. Viimeksi kisamatkalle lähtiessä pakkasin molemmille koirille jäiset pyörykät valmiiksi päiväannoksiksi pakasterasioihin ja kylmälaukkuun. Illalla määränpäässä ei sitten tarvinnutkaan muuta kuin avata kannet ja asentaa rasiat nälkäisten kirsujen alle.


Niin, ne kisat! Harvoin olen ollut yhtä hyvillä mielin kolmen hylätyn suorituksen jälkeen. Radat olivat kivoja ja vauhdikkaita, Hatti teki loistotyötä, eivätkä omat ohjausvirheeni tai kompasteluni tuntuneet kovin merkityksellisiltä siihen nähden, miten moni asia kuitenkin onnistui. Päällimmäinen fiilis oli siis sanalla sanoen mainio, ja seuraava kisareissukin siintää jo kulman takana!


2 kommenttia:

  1. Mitä tuo M3 tarkoittaa? Olen Sagin kisakalenterissa huomannut tuommoisia merkintöjä luokan kohdalla. Esim. S2 tai M3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kansainvälinen tapa merkitä säkä- ja tasoluokka. S = Small (mini), M = Medium (medi) ja L = Large (maksi). M3 tarkoittaa siis medi 3 -luokkaa.

      Poista