sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Aina ei voi käydä täysillä

Agitauon kunniaksi sain kunnon räkätaudin, ja kun toinenkin lenkittäjä on vielä puolikuntoinen, niin paimenet ovat saaneet tyytyä virransäästötoimintoihin. Ne ovat hieman huolissaan tilanteesta. Luna kääntyilee metsäpolulla varmistamaan, että hitaasti raahustava emäntä pysyy matkassa. Hatti käy tarkistelemassa sohvalla yskijän henkiinjäämismahdollisuuksia. Molemmat tarjoutuvat mielellään lämpöpakkauksiksi kolottavien jalkojen ympärille. Kyllä tällaisten lähihoitajien huomassa kelpaa potea!

*Olosuhteet huomioon ottaen potilaan tila on nyt hyvin arveluttava.*
*Tukehduksä? Kuka mut ruokkii?!*

Liikunnan vähyyttä on koetettu kompensoida pienimuotoisella puuhastelulla, kuten tasapainojumpalla, tikapuukävelyllä ja paikkamakuuharjoituksilla. On metsästetty nappuloita olohuoneen vaativista maastoista, saalistettu jauhelihaa kongeista ja vainuttu raakaluita kotipihan korkeasta heinikosta.


Lelusäilöstämme löytyy kokoelma erilaisia aktivointileluja, joiden sisälle voi piilotella pieniä tai vähän isompiakin makupaloja. Luna on pennusta saakka osoittanut ongelmanratkaisukykynsä kehittelemällä loogisia menetelmiä, joilla namit saa kalasteltua kulloisenkin esineen sisältä minimaalisin ponnistuksin. Se kääntelee, puristelee, pudottelee ja pyörittelee lelua tarkoituksenmukaisesti ja tutkii aina huolellisesti, ettei muruakaan ole jäänyt huomaamatta.

*Jaahans. Seuraavaksi voisin syventyä Rubikin kuutioon.*

Tasan eivät käy älyn lahjat. Siinä missä isosisko hoksaa jujun, hoitaa homman ja paneutuu tyytyväisenä levolle, Hatti Neropatti äheltää ja säheltää tehtävän kimpussa tuloksetta. Vaikka yritän soveltaa sille helpomman version, huomaan usein tunnin hyödyttömän paiskomisen ja kuopimisen jälkeen, että pikkublondi on uuvahtanut ratkaisemattoman pulmansa ääreen. Miten epäreilua!

*Hei hetkinen. Miten toi siis toimii?*
*Mietin sitä huomenna.*

8 kommenttia:

  1. Hyvä ohje: *Mietin sitä huomenna* :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on mukaelma Muumipeikon lausahduksesta, joka tarttui mieleeni aikanaan jostain muumikirjasta. Alkuperäinen meni jotenkin näin: "Ajattelen sitä aamulla. Se ei mahdu juuri nyt päähäni." Ihan loistava motto minunkin mielestäni :)

      Poista
  2. Pikaista paranemista! Osaisitkohan muuten auttaa kysymyksessä liittyen a-vitamiiniin... Olen aloitellut koirallani (21 kg) kotiruokintaa, jossa laitan ainakin aluksi puolet puuroa ja puolet lihaa (en siis anna luita). Maukas-sivuilla oli laskuri, jonka mukaan koiralleni voisi antaa maksaa/sisäelimiä 50g päivässä. Miten määrä voi pitää paikkansa, koska muistan sinun tehneen postauksen, jossa kirjoitit 15 kg koiralle riittävän yhden pikkupalan maksaa koko viikoksi? Jos antaisin sille 350 g maksaa viikossa, eikö se saisi todella paljon liikaa a-vitamiinia? Annan koiralleni päivittäin Kalkvita jauhetta 3,5 tl, jolloin koira saa siitä a-vitamiinia 1400 ky. Lisäksi annan merilevää, jossa on a-vitamiinia, mutta pitoisuutta ei mainita. Lisäksi minua askarruttaa saako koirani sopivasti kalsiumia; nyt se saa sitä Kalkvitasta 5250 mg/päivässä. Lisäksi antamani liha sisältää vähän jauhettua luuta. Olen täysi noviisi näissä asioissa ja kaikki tuttuni ruokkivat koiriaan kuivaruualla, joten kiitos jos jaksat vastata ja vähän valaista asiaa. :) Olen saanut niin monenkirjavia ohjeita, että pää on ihan pyörällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Näistä ruokinta-asioista on tosiaan kaikenlaista tietoa ja "tietoa" jaossa, joten aika paljon saa selvittää ja suodattaa, ennen kuin ne perusfaktat kuoriutuvat esiin. Kyseleminen on hyvä keino :)

      Tuo Maukkaan laskuri taitaa perustua sellaiseen aika perinteiseen BARF-malliin, jossa ruoka-aineiden määrät lasketaan prosentteina. Itse suosin ennemmin grammamääriä, koska ne ovat helpommin hahmotettavissa ja tarkemmin sovellettavissa koirakohtaisesti. Lisäksi tuossa laskurissa on se hankaluus, että maksa ja sisäelinseos on niputettu yhteen, vaikka A-vitamiinin kannalta niissä on vissi ero. Maksahan on se olennaisin A:n lähde, mutta sisäelinseoksissa maksan osuus on yleensä pieni.

      Jos oletetaan, että esim. broilerinsisäelinseoksessa maksaa on enintään kolmannes, niin 50 g tuota seosta sisältäisi 1625 μg A-vitamiinia, mutta jos syöttäisit saman määrän pelkkää broilerinmaksaa, A:ta tulisi jo 4875 μg. Siansisäelinseoksessa (jos oletetaan, että maksaa on neljäsosa) olisi A-vitamiinia 1900 μg 50 gramman annoksessa, mutta pelkästä sianmaksasta tulisi peräti 7600 μg. Ja naudanmaksan pitoisuus on vielä tuotakin suurempi. 21-kiloisen koiran päivittäiseksi A:n tarpeeksi laskin 630-1050 μg. Sisäelinseoksia voit siis huoletta antaa runsaamminkin, mutta tuohon 50 grammaan päivässä on kyllä turha pyrkiä, jos mukana on yhtään maksaa.

      Kalsiumin saanti kuulostaa runsaalta. Juuri laskeskelin yhden ystäväni suunnilleen samanpainoiselle koiralle Kalkvitan annostusta, koska purkin annostusohje vaikutti minusta kummallisen suuri. 2 tl pitäisi riittää, vaikka otetaan huomioon imeytymisvara. Varsinkin, kun lihoissa on jonkin verran luuta mukana.

      Sitten jos saan vielä ehdottaa pientä viilausta, niin vähentäisin puuron osuutta lihan hyväksi sen verran, että puuroa olisi esim. vain neljännes annoksesta ja lihaa kolme neljännestä. Ellei sitten ole jotakin erityistä terveydellistä syytä syöttää vähemmän proteiinia? Lisäksi kannattaa antaa purkista sinkkiä sekä D-vitamiinia (pillerin tai kalanmaksaöljyn muodossa), koska sitä taas ei tule Kalkvitasta riittävästi suosituksiin nähden. Merilevissä pitoisuudet vaihtelevat hurjasti erän mukaan, eikä niitä siksi pystytä ilmoittamaan tarkasti. Itse en siis uskaltaisi laskea paljonkaan sen varaan.

      Muuten pääset varmasti hyvin eteenpäin aloittamallasi tiellä. Tsemppiä, ja kysy ihmeessä lisää, jos jokin jäi vielä askarruttamaan!

      Poista
  3. Kiitos paljon vastauksesta! :) Oli todella paljon apua! Tosiaan itsekin vähän ihmettelin tuota kalsiumin määrää. Myyjä sanoi, että sitä pitää antaa purkin ohjeen mukaan, vaikka ruuassa olisikin luumurskaa (antamissani lihoissa sitä on kylläkin vain vähän). Eräs tuttava myös kehotti antamaan Kalkvitan lisäksi vielä erikseen luumurskaa... Viisainta siis luottaa ohjeisiisi ja omaan tuntumaan ja vähentää jauheen määrää.

    Laskujeni mukaan koirani saa siis kahdesta teelusikallisesta Kalkvitaa 240 μg (800 ky) A-vitamiinia päivässä. Matematiikka ei todellakaan ole vahvuuksiani ja siksi tämä tuntuukin niin hankalalta, että koira ei saisi mitään liian vähän, eikä mitään liian paljon... Eli siis voin antaa koiralleni sisäelimiä enemmänkin, mutta esim. naudanmaksaa kalkvitan lisäksi viikossa yksi tai korkeintaan kaksi pikkupalaa. Merilevää voin siis ilmeisesti myös antaa joka päivä ja sen lisäksi vielä erikseen sinkkiä ja d-vitamiinia... Noita voi varmaan kysellä apteekistakin, jos olisivat vaikka halvempiakin kuin lemmikkikaupoissa. Lisäksi minulla on tällä hetkellä käytössä Hauhaun omegaöljy.

    Itsekin olen miettinyt puuron määrän vähentämistä, kun se tuntuu niin suurelta lihaan verrattuna. Minulla on vihkonen, jossa on esitelty erilaisia ruokintatapoja ja siinä oli alunperin, että puuroa 2/3 ja lihaa 1/3. Itsestäni se tuntui oudolle, joten laskin puuron määrän puoleen ja vieläkin se näyttää suurelle. Mitään terveydellistä syytä vähemmälle proteiinille ei ole. Koirani on tosin leikattu, niin pitää tarkkailla noita määriä (puuron ja lihan suhdetta ja myös yhteenlaskettua määrää), ettei se pääse lihomaan. Sain tämän kotiruokakokeilun päähäni vasta noin viikko sitten, joten viilaamista ja opettelua on vielä paljon. Ehkä palaan vielä joskus takaisin nappuloihin, mutta halusin kokeilla tätäkin, koska nämä ravitsemusasiat ovat niin mielenkiintoisia.

    Vielä suuri kiitos avusta ja kyselen täällä kommenttiboksissa lisää, jos jotain tulee vielä mieleen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä OVAT mielenkiintoisia asioita! :) Kiva jos voin olla avuksi, koska tosiaan tykkään pähkäillä ja laskeskella näitä.

      Meidän sankarit taisivat eilen saada A-vitamiiniöverit, koska puoliso palkkaili niitä treeneissä maksapaloilla, enkä ottanut sitä huomioon ruoka-annoksissa. Mätin kuppeihin lihamössöä, jossa oli puolet sisäelinseosta, ja lorautin vielä tavalliseen tapaan kalanmaksaöljyä päälle :D Onneksi haitallisen yliannoksen raja on vielä kaaaaukana tällaisesta toilailusta. Eli ei se ole niin tarkkaa, että tarvitsisi murehtia liikasaannista. Mieluummin vähän ylimääräistä kuin liian vähän. Suositukset laaditaan varovasti minimitarpeiden pohjalta, ja koiran aineenvaihdunta on aivan toista luokkaa kuin ihmisen.

      Itse käytän koirien kanssa pitkälti samoja vitamiini- ja hivenainevalmisteita, ja hankin ne verkkoapteekeista tai marketin hyllystä. Sinkin muodolla ei oikeastaan ole muuta väliä, mutta sinkkioksidi kannattaa ohittaa, sillä se imeytyy heikoimmin. Merilevää voi käyttää joka päivä, siitä saa ainakin jodia, joka on sekin kotiruoan syöjälle tärkeää. Elän myös siinä toivossa, että merilevä torjuisi hammaskiveä (mahdollisesti pehmentää plakkia).

      Puurosta vielä, hyvinkin pieni määrä (esim. ruokalusikallinen) voi riittää koiralle kuidun lähteeksi, joten voit testailla, millä määrällä koirasi maha toimii sopivasti. Hiilihydraattejahan koirat eivät juuri tarvitse, vaikka ovatkin sopeutuneet niitä sulattamaan. Painonhallinnan kannalta on hyväkin pitää hiilarit vähissä. Jos tykkäät kokkailla puuroja, niin mikäs siinä, se on joskus tosi rentouttavaa. Vielä helpommalla pääsee ripottamalla lihan sekaan vähän kaurahiutaleita tai vielä vähemmän pellavarouhetta, ja sitten vaan vettä päälle :)

      Poista
  4. Minäkin tässä nyt sairastelen yskässä. Koiranpennulle pitää olla koko ajan keksimässä jotakin tekemistä kun nuo juoksuleikit ja lenkit jää aika lyhyiksi :-D Mutta aktivointi-lelut on tosi hyviä ratkomiseen :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep :) Toivottavasti selviät lyhyemmällä yskällä, minulla meni monta viikkoa köhiessä. Paijauksia pennulle!

      Poista