perjantai 19. syyskuuta 2014

Mitä tänään syötäisiin?

Joku lukija toivoi joskus aikoja sitten kommentissaan esimerkkiä sähköpaimenten päivittäisestä ruokalistasta. Toive on tainnut tähän saakka jäädä täyttämättä, vaikka muuten olenkin pyöritellyt ruokinta-asioita monessa postauksessa.

Kun koostan koirien ruoka-annoksia, lähden yksinkertaisesti siitä, mitä tarvitaan ja miksi, mistä sitä saadaan ja miten paljon on tarpeeksi. Peruskaava menee suunnilleen näin:

Proteiinia ja rasvaa
Perustana on tietysti liha. Meillä lihatuotteet tulevat Mustin ja Mirrin sponsoroimina Maukas-sarjasta. Otan pakastimesta kerralla sulamaan paria eri laatua, yleensä yhtä rasvaisempaa ja yhtä kevyempää niin, että rasvan kokonaisosuus asettuu keskimäärin 10-20 prosentin haarukkaan. Koirathan eivät toki kaipaa Nooan arkin matkustajaluettelon mittaista menyytä, vaan popsisivat ihan tyytyväisinä samaa sika-nautaa päivästä toiseen, mutta ihmismieltä tyydyttää vaihtelu. Tänään käteen tarttuivat sika-nautajauhelihakuutiot (rasvaa 18,1 %) ja niiden vastapainoksi broilerinsydämet (12 %).

Tästä satsista riittää huomiseksikin.

Muita hyviä yhdistelmiä ovat esimerkiksi
- lohikuutiot (20,2 %) + broilerinsisäelinseos (5 %)
- possunlihakuutiot (26,7 %) + siansisäelinseos (3,56 %)
- naudanjauhelihakuutiot (30,1 %) + broilerinkivipiirat (1,5 %)

Lohen lasken siis myös lihaksi, sillä siinä on erinomainen proteiini- ja rasvakoostumus, eikä ole mitään syytä tyytyä vain yhteen kalapäivään viikossa. Sisäelinseoksetkin luokittelen lihakategoriaan, jos ne koostuvat enimmäkseen sydämestä. Maksa on sitten A-vitamiinin lähteenä aivan oma lukunsa (yllättävän pieni sellainen).

*Koiran ravinnonsaanti jää yleensä kaikilla yhtälöillä riittämättömäksi.*

Kuitua
Meillä kuidun lähteenä käytetään kuivanappuloita, koska ne ovat helppoja heittää lihan sekaan, sirotella varvikkoon etsittäviksi, piilotella pahvirasioihin tai syöttää vaikka palkkiona kynsienleikkuusta. Nappulat täydentävät mukavasti ravintoaineiden saantia ja toimivat reissuruokana ihan sellaisenaan. Päivittäisenä lisukkeena annostelen niitä alle desin per kirsu. Joskus kuitubuustauksena menee nappuloiden sijaan (tai lisäksi) teelusikallinen pellavarouhetta tai pari-kolme kasvissosepyörykkää.

Omega 3 -rasvahappoja ja vitamiineja
Kalanmaksaöljyssä on A, D, E ja omegat näppärästi samassa pullossa, ja olen lantrannut öljyn sekaan vielä BE-vitamiiniliuosta agikoirien lihashuollon tueksi. Teelusikallisesta saadaan päivän vitamiinit.(Tarkemmin aiheesta täällä.)

Kalsiumia
Joka päivä tarjolla on luuta jossakin muodossa, mutta vain sen verran, että kalsiumin tarve täyttyy. Karkea muistisääntö on gramma luuta koiran painokiloa kohden. Kelpieille lusikallinen luumursketta, puolikas broilerinselkä tai viiden sentin pätkä sianrankaa riittää tähän tarkoitukseen. Luumäärän mitoittaminen kalsiumsuositusten mukaan on järkevää ja kätevää, sillä liikasaanti kovettaa herkästi vatsaa ja heikentää muiden ravintoaineiden imeytymistä. (Lisää kalsiumjuttuja voit lukea täältä.)

Illan alkuruokana nautitaan rapeaa broilerinselkää.

Hivenaineita
Koiran suurta sinkin tarvetta ei pysty raakaruokinnalla täyttämään kokonaan, ja kuivamuonista sinkki puolestaan imeytyy kuidun takia heikommin kuin lihasta. Paimenten kuppeihin sujahtaa siis joka ilta sinkkipilleri purkista.

Merilevää ripotan muistaessani ruoan sekaan puoli teelusikallista, sillä se sisältää muun muassa jodia ja pieniä määriä muita hivenaineita. Sitä paitsi merilevä saattaa ehkäistä hammaskiven muodostumista pehmentämällä plakkia helpommin irtoavaan muotoon.

(Täältä voit tarkistaa, paljonko vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan.)

Pääruoka-annokset ovat nyt valmiit, ja asiakkaat odottavat tarjoilijaa omilla paikoillaan kuola noruen. Tänään syödään arkisesti astioista.


Huvin vuoksi ja urheilun kannalta ateriat voi joskus piilottaa vaikkapa eksoottishenkisiin dogibägeihin.

*Töihin joutuvat nälkäiset eläinparat. Ja vieläpä ilman purutikkuja. Tai mitä syömäpuikkoja ne nyt olikaan.*

4 kommenttia:

  1. Ei helkkari, miten söpö idea survoa safkat noihin bokseihin. :D Iiiih!

    VastaaPoista
  2. Hei! Minulla olisi kysyttävää koiran harmaantumisesta ja tiedätkö, voiko se johtua b-vitamiinin tai jonkin muun ravintoaineen puutoksesta? Koirani on 4-vuotias ja se on noin puolen vuoden aikana harmaantunut naamastaan ja myös selässä sekä jaloissa on harmaita karvoja. Luin jostain, että b-vitamiinin puutos voisi aiheuttaa harmaantumista, joten ostin sitä purkillisen ja olen nyt syöttänyt sitä koiralleni noin kolme viikkoa. Harmaus on jonkin verran kadonnut ja haalistunut naamasta, mutta toisaalta päälaelle on tullut kuurin aikana harmaata, jota ei ennen ollut. Aloin harrastaa rallytokoa samoihin aikoihin, kun harmaantuminen alkoi, joten voisiko sillä olla osuutta harmaantumiseen? Harjoitukset ovat kerran viikossa ja kotona harjoittelen silloin tällöin. Muuta emme harrasta, paitsi peruslenkkeilyä tietysti. Koirani syö Golden Eagle-nappuloita. Miten pitkään b-vitamiinikuuria kannattaa jatkaa? Voiko siitä olla haittaakaan, koska sehän on vesiliukoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiinnostava kysymys. Olen ollut siinä käsityksessä, että nuoren koiran harmaantuminen on vain yksilöllinen geneettinen piirre. Ainakin kelpieissä olen nähnyt jopa joillakin 1-2-vuotiailla charmanttia harmaata kuonon ympärillä.

      Kommenttisi inspiroimana tein nyt pikaisia googletutkimuksia, ja niiden perusteella on mahdollista, että etenkin B5-vitamiinilla (pantoteenihappo) olisi osuutta asiaan sekä ihmisillä että koirilla. Varsinaista puutosta B-ryhmän vitamiineista koirilla ei yleensä esiinny, mutta esimerkiksi stressi ja kova rasitus suurentavat niiden tarvetta. En kyllä usko, että uuden harrastuksen aloittaminen olisi koiralle niin suuri stressitekijä, varsinkaan kun teillä on noin maltillinen harjoitustahti. Rally-tokohan on rento laji, joka varmasti tekee koiran päänupille hyvää.

      B-vitamiinit ovat tosiaan vesiliukoisia, joten voit huoletta syötellä esim. sen ostamasi purkillisen loppuun. Jos siitä ei ole merkittävää hyötyä, niin eipä ole haittaakaan. Meillä käytetään B-vitamiinilisää lihashuollon tukena ja rasituksesta palautumisessa. En tiedä, minkä verran koirasi saa sinkkiä noista nappuloista, mutta sinkkilisäkin voisi tehdä hyvää turkille, iholle ja vastustuskyvylle. Tuskin kuitenkaan on syytä huolestua, kun kerran otus on terve ja hyvinvoiva :)

      Poista