perjantai 9. toukokuuta 2014

Tottelevaisten rallaajien pikapalkkiot

Muutamaa tuntia ennen illan rally-tokotreenejä havahdutaan siihen, että palkkanameja pitäisi ottaa sulamaan, mutta pakastin näyttää huolestuttavan tyhjältä. Sydämet ja kivipiirat ovat lopussa, eineslihapullia ei ole, ja juuston jämätkin on syöty. Jotakin on sävellettävä A.S.A.P.

Haa! Pakastimesta löytyy koirien rakastamaa sian sisäelinseosta. Sulatetaan 500 gramman pötkylä mikrossa, sekoitetaan joukkoon 3 kananmunaa, ripaus valkosipulirouhetta ja jotakin yleismonitoimimaustetta, joka osuu käteen maustepurkkien joukosta.


Koko komeus levitetään melko ohueksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja lykätään uuniin. Helppo muistisääntö on 200 astetta ja 20 minuuttia. Sitten kurkistetaan luukusta, hätistetään kiinnostuneet kirsut etäämmäs ja kokeillaan veitsellä, onko leivonnainen riittävän kiinteä. Lopuksi uuni sammutetaan ja luukku jätetään hetkeksi raolleen, jotta liika kosteus saa haihtua.

Pellillä on nyt yksi iso lettu, joka jäähtyy nopeasti ja on näppärästi pilkottavissa saksilla sopiviksi suupaloiksi. Tästä satsista riittääkin taas palkkioita monen treenin varalle, joten loput säilötään tuoreeltaan pakkaseen. Näitä terveellisiä herkkuja ei tarvitse säännöstellä ankaralla kädellä, sillä ne täydentävät kivasti muun muassa päivän proteiini- ja A-vitamiiniannoksia.


Illalla koulutuskentältä palaa tyytyväinen puoliso kaikkensa antaneiden rallytottelijoiden kanssa. Namit pysyvät kuulemma hyvin koossa eivätkä jätä käsiin epämiellyttävää tunnetta tai hajua. Molempien koirien motivaatio on ollut tapissaan, mistä kiitos kuuluu tietysti ennen kaikkea taitavalle kartturille, mutta palkkauksen laatukin on nähtävästi osunut kohdalleen.


8 kommenttia:

 1. Pitääkin kokeilla tuota ohjetta joskus! :) Olisiko sinulla muuten tietoa valkosipulin vaikutuksista koiraan? Jotkut sanovat, että sitä ei saa antaa yhtään ja jotkut taas, että pieni määrä ei haittaa. Meillä on kokeiltu punkkien torjuntaan kahta erilaista liuosta, joista toisesta ei ollut mitään apua ja toisesta koira sai kauhean kutinan. En haluaisi enää laittaa niitä, joten olen nyt antanut parin päivän välein koiralleni (reilu 20 kg) yhden valkosipulin kynnen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset välttävät valkosipulin antamista koiralle, koska sipulikasvien on todettu suurina määrinä voivan aiheuttaa anemiaa. Kyse on kuitenkin siis todella suurista määristä, olikohan riskiraja 5 g painokiloa kohden. Voit siis huoletta syöttää kynnen päivässä, siitä ei ole mitään haittaa. Joitakin koiria valkosipuli saattaa tosin närästää, jolloin sitä ei tietenkään kannata antaa. Valkosipulin hyödyistä en sitten tiedä, mutta mikäpä estää kokeilemasta :)

   Poista
 2. Kiitos paljon vastauksesta! :) Aika paljon valkosipulia saisi siis antaa koiralle, että siitä olisi mitään haittaa. Ainakaan toistaiseksi närästysoireita ei ole tullut, joten jatkan kokeilua. Mieluummin käyttäisin luonnollista vaihtoehtoa kuin kauheita myrkkyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän siihen jonkinmoista myrkkyä tarvitaan, että saadaan tainnutettua ei-toivotut ötökät tai ainakin estettyä niitä toteuttamasta elinehtoaan. Mutta toivotaan, että teillä luonnon "myrkky" riittää!

   Poista
 3. Kiitti vinkistä - namit tuppaa loppumaan kesken touhun ja hätänakit sisältää liikaa suolaa yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ajattelin. Vaikka koira jossain määrin suolaakin tarvitsee, niin ei niitä eineksiä viitsi ylettömästi syöttää. Kun palkkanameja kuluu paljon ja usein, niin on kätevää, että ne käyvät samalla ruoasta.

   Poista
 4. Tuossahan sian sisäelinseoksessa ei ole luuta, toisinkuin monessa muussa Maukas pakastemakkarassa. Pitää olla tarkkana ettei käytä uunissa sellaista makkaraa missä on luuta! Voi käydä köpelösti koiralle.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, luun koostumus tosiaan muuttuu kypsennettäessä jonkin verran. Tosin en usko, että valmiiksi murskattuun luuhun liittyy muuta riskiä kuin liiallinen määrä. Broilerin luut ovat muutenkin niin pehmeitä, ettei niistä ole erityistä haittaa kypsänäkään.

   Mutta ihan hyvä huomio, tähän reseptiin on viisainta käyttää luuttomia lihoja ihan siksikin, ettei ruoansulatukselle tule turhaa kuormitusta treenien aikana.

   Poista