keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Maukkaat uutuudet raadin raadeltavina

Maukas-tuotteiden maistiaiset jatkuvat uudistuvan valikoiman parissa. Kannattaa käydä kurkkimassa Musti ja Mirri -myymälän pakastimeen, sillä tarjonta vain paranee! Meillä napattiin juuri paimenten matkamurkinaksi mukaan muun muassa uusia Maukas Raaka Kana-lohipullia, kun lähdettiin pitkäksi viikonlopuksi kisareissuun. Yksi kilon pussi päivää kohden riittää siskoksille ruhtinaallisiksi aterioiksi.


Pienet pakastelihapullat ehtivät muutaman tunnin automatkan aikana sulaa syöntipehmeiksi (tosin niitä voi mainiosti nautiskella hieman kohmeisinakin). Uudelleensuljettavasta pussista voi tietenkin ottaa sulamaan vain sen verran kuin kerralla tarvitsee, ja jäisinä pullat ovat todella siistejä ja helppoja käsitellä.

Broileri ja lohi ovat hyviä proteiininlähteitä, ja pellavaöljy täydentää kalan rasvahappokoostumusta. Jauhetusta luuaineksesta saa kalsiumia ja kasvissoseesta kuitua. Merilevä on hyväksi suuhygienialle ja sisältää myös hiukan hivenaineita. Erityisen fiksu veto on minusta se, että monipuolinen ravintosisältö on viimeistelty A-, D- ja E-vitamiineilla, joiden pitoisuudet on myös eritelty pakkauksen kyljessä. Tarkistelin vielä laskimen kanssa, että vitamiinien ja kalsiumin määrät ainakin laskennallisesti riittävät peruskoiran vähimmäistarpeisiin.


Ravintoaineiden tarpeita ja imeytymistä on mahdotonta arvioida täysin tarkasti yleisellä tasolla, koska ne ovat jokaisen koirayksilön kohdalla hiukan erilaiset. Pentu kasvaa huimaa vauhtia, kun taas vanhuksen elimistö hidastuu ja jäykistyy. Rauhallinen aikuinen sohvaperuna voi olla taipuvainen ylipainoon, mutta aktiivisen työ- tai harrastuskoiran energiankulutus on aivan toista luokkaa. Fyysinen rasitus lisää tiettyjen ravintoaineiden tarvetta huomattavastikin, samoin erilaiset stressaavat elämäntilanteet, sairaudet, karvanlähtö ja juoksuaika. Koiran yksilökohtaiset tarpeetkaan eivät siis pysy vakioina päivästä ja vuodesta toiseen. Omistajana seuraan itse koirieni elämänvaiheita läheltä ja otan vastuun siitä, että ne saavat tilanteeseen nähden mahdollisimman optimaalista ravintoa.

Tällainen hyvin suunniteltu täysravinto on kuitenkin omiaan täysipainoisen ruokavalion pohjaksi, jota vihkiytyneemmät harrastajat voivat sitten tuunailla tilanteen mukaan. Esimerkiksi nyt reissussa upotin kelpieille parin pyörykän sisään maitohappobakteereita, magnesiumia ja sinkkiä, koska matkustaminen itsessään on aina jonkinlainen stressitekijä, ja lisäksi halusin varmistaa Hatin palautumisen kisastarteista. (Pillerit menivät siinä sivussa huomaamatta alas, kun kuppi oli kukkuroillaan Maukasta herkkua.)


*Saiskos lisää?*

Uutuuspullien muista versioista Raaka Possu-elinpulla on ravitsevuudeltaan suunnilleen Kana-lohipullan tasoa. Hitusen kevyempi täysravintovaihtoehto on Raaka Maha-lohipulla, joka ainakin maistuvuuden puolesta toimisi varmasti loistavasti myös treenipalkkiona - tai vaikkapa nirson koiran ensikosketuksena raakaruokaan. Harva koira voi vastustaa naudanmahan sulotuoksua.


Sarjaan kuuluvat lisäksi vielä Lohipulla ja Kasvispulla, joilla on helppo täydentää kaikenlaisia liha-annoksia. Pelkästä jauhetusta lohesta valmistettuja lohipullia tykkään itse syöttää kala-ateriana, koska ne ovat niin miellyttäviä käsitellä ja annostella. Soseutettuja kasviksia ja pellavaöljyä sisältävät kasvispullat sopivat kuitulisäksi lihapohjaiseen ruokintaan. Useimmille koirille riittää pieni määrä kuitua, joten vihreistä sosepyöryköistä saa kätevästi hienosäädettyä kunkin syöjän kuppiin sopivan satsin.

Kuva: Jukka Pätynen / Koirakuvat. (Kopioitu kuvaajan luvalla.)

Vauhdikkaan kolmipäiväisen kotimaankiertueemme aikana ennätettiin tassutella usean paikkakunnan keväisillä kaduilla, vierailla monien ihanien ihmisten rapsuteltavana, leikkiä vinttikoira-, terrieri- ja pikkuihmiskavereiden kanssa ja kirmata kolme agilitystarttia. Matkaväsymys ei painanut tätä blonditiimiä radalla, vaan pidimme Hatin kanssa hauskaa ja saimme aikaan toinen toistaan sujuvampia suorituksia. Kolmesta radasta kaksi tulosta eikä yhtäkään väärää estettä! Olen taas niin ylpeä tuosta pienestä intohöntiäisestä. Eteenpäin mennään, vaikkakin vähän mutkitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti