tiistai 4. helmikuuta 2014

Show jatkukoon


Hyvästi, pitkä ja hyytävä tammikuu! Ritisevä kutiseva pakkanen on viimein hellittänyt, ja iltaisin metsästä kuuluu helmipöllön höpötystä. Kyllä nyt voi jo alkaa fiilistellä kevään lähestymistä!

Tänään pakataan taas treenireppu parin viikon tauon jälkeen. Lunan liikuntaa on lisätty vähän kerrallaan, ja siskokset ovat päässeet jo ottamaan lyhyitä spurttikisoja jäällä. Itsekin olen joutunut jarruttelemaan liikuntaintoani lievän iriitin takia, ja Lunan kohdalla treenitauko on pitkittynyt siksi, että vaikka ontuminen jäi pois, niin takapään paino ei silti ole jakautunut aivan tasaisesti molemmille takajaloille. Toispuoleisuus on näkynyt lähinnä seistessä - oikean jalan päkiä on jäänyt hiukan ylemmäs kuin vasemman. Olo on alkanut tuntua hetkittäin hyvinkin vainoharhaiselta viime viikkoina, kun Mustin jokaista liikettä ja asentoa on kytätty suunnilleen suurennuslasin, kohdevalaisimien ja millimetrimitan kanssa.

Lunan selkälihasten tunnustelu antoi taas uudenlaisen johtolangan. Lanneselän oikealta syrjältä löytyi nimittäin kipupiste, jota painellessa koira kohotti painoa selvästi pois oikealta jalalta. Kotihieronta paljasti, että selkä ja oikea kylki olivat aikamoisessa juntturassa. Vaikea sanoa, mikä on syy ja mikä seuraus, mutta tietäähän sen itsekin, että kun selän tai lantion seudun lihakset menevät jumiin tai nikama lukkoon, saattaa kipu tuikkia aina varpaisiin saakka. Onhan mahdollista, että koko ontumisvaiva olisikin saanut alkunsa liukkaiden kelien ja hallikisoissa liukastelun aiheuttamasta selkäjumista. Toisaalta on yhtä lailla mahdollista, että vamma on alun perin ollut jalassa, jonka varominen on sitten vetänyt kropan toispuoleisesti kireäksi. Hieronta näyttäisi joka tapauksessa parantaneen lihastasapainoa, joten siihen panostetaan nyt, kunnes kahden viikon kuluttua päästään fysioterapiaan.


Tänään otan Mustin siis kuitenkin mukaan treenihallille, sillä sen pääkoppa kaipaa totisesti virikkeitä. Mitkään rataharjoitukset eivät tietenkään vielä tule kysymykseen, mutta tarkoituksena on käydä normaalit lämmittely- ja jäähdyttelylenkit ja tehdä hallissa lähtötilanteiden paikallaoloharjoituksia, muutamia yksittäisiä keinutoistoja ja ehkäpä pientä tottistelua radan sivussa. Palkkionameiksi on keitetty broilerin kivipiiroja - ehtaa lihaa helposti käsiteltävässä muodossa. Yksinkertainen vakioreseptimme on seuraavanlainen:

- 500 g Maukas Broilerin kivipiiraa
- vettä sen verran, että kivipiirat peittyvät
- 1-2 laakerinlehteä
- 1 valkosipulinkynsi halkaistuna
- 1 kokonainen mustapippuri
- hyppysellinen suolaa

Lado kaikki ainekset pienehköön kattilaan ja keittele hiljakseen noin 10 minuuttia, tai sen aikaa, että nuo pienet lihaklöntit näyttävät päällisin puolin kypsyneiltä. Ei haittaa, jos sisus jää punertavaksi, sillä keittämisen tavoitteena on vain miellyttävämpi näppituntuma. Siirrä sitten kattila liedeltä jäähtymään (ja nostele kivipiirat liemestä toiseen astiaan, jos haluat niiden jäähtyvän nopeammin). Napsi jäähtyneet kivipiirat saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi ja pakasta ne pienissä rasioissa, jollainen on helppo ottaa treenipäivän aamuna huoneenlämpöön sulamaan.

Poimi keitinliemestä laakerinlehti, valkosipuli ja pippuri pois, niin voit lisätä lientä treenien jälkeen koiran ruoan sekaan nestetasapainon palauttamiseksi. Loppu liemi kannattaa jäähtyneenä pakastaa pikkurasioissa tai jääpalamuoteissa, sillä siitä saa houkuttelevaa lisämakua koiran kisajuomiin tai miksei päivittäisiin aterioihinkin.

P.S. Maukkailla eväillä jaksaa nuorisokin toilailla. Jos et ole vielä käynyt katsomassa Hatti Shown uusinta eli neljättä osaa, niin klikkaapa tästä video pyörimään! Toisten kustannuksella nauraminen piristää päivää kummasti ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti