keskiviikko 27. elokuuta 2014

Jauhot suuhun

Musti ja Mirri lähetti meille testattavaksi FitDog energia- ja nesteytysjuomajauheen, joka on siis suunniteltu urheilevien koirien energia- ja nestetasapainon ylläpitoon. Vaikka tuotetta neuvotaan käyttämään ennen suoritusta ja suorituksen aikana, niin ainakin Sähköpaimenten tarpeisiin se soveltuu koostumuksensa puolesta mainiosti palautusjuomaksi. Pitkäkestoista työtä tekevät, kuten valjakko- ja metsästyskoirat, saattavat hyötyä myös etukäteen annettavasta lisäenergiasta. Omat kokemukseni keskittyvät kuitenkin agilityyn, jossa suoritukset ovat lyhyitä ja nopeatempoisia.

*Nousin lentoon starttialueelta...*
(Kuva: Miia Kierikki-Malinen, SavPK)

Sprinttisuorituksissa energiankulutus ei nouse suureksi, joten tankkauksen sijaan oleellista on elimistön hajottavan tilan pysäyttäminen rasituksen jälkeen, kuten aiemminkin kirjoittelin. Ja siihenhän koira tarvitsee ennen kaikkea proteiinia ja rasvaa. Punaisen FitDog-pussin sisältö koostuu lyhyesti ja ytimekkäästi rasvajauheesta ja soijaproteiinista. Sitä on helppo käyttää sellaisenaan tai hienosäätää halutessaan. Itse olen tuunannut tuota taannoin julkaisemaani palautusjuomareseptiä FitDogin pohjalta nyt entistäkin simppelimmäksi:

- 3 dl vettä
- 2-3 rkl FitDog energia- ja nesteytysjuomajauhetta
- 1 maustemitallinen mineraalisuolaa
- 1 maustemitallinen ruokasoodaa
- 1 tabletti magnesiumsitraattia (n. 190 mg)


Aiempaan omatekoiseen sekoitelmaan lisäsin rasvan itse öljymuodossa, joten sen tarjoilemisesta jäi aina käsiin hieman epämiellyttävä kalaöljyn haju. FitDog-juoma ei onneksi haise ihmisnenään juuri miltään, mutta koiran kirsuun ilmeisesti sitäkin herkullisemmalta. Koe-eläin Hatti nimittäin tykkää tästä versiosta kuin hullu puurosta - varmaankin FitDogin sisältämän liha-aromin ansiosta. Niinpä juoma menee alas huomattavasti entistä joutuisammin.

*...ja aion laskeutua...*
(Kuva: Miia Kierikki-Malinen, SavPK)

Meillä koirat ruokitaan normaalistikin vain kerran päivässä, iltaisin, mutta varsinkaan treeni- ja kisapäivinä en antaisi ruokaa aamulla. Aiemmin olen silti välillä käyttänyt koiran virittelyssä kisapaikalla makupaloja ja juottanut palautusjuomaa pieninä määrinä starttien välillä, jotta kaverin tulisi juotua edes jotakin. Saamani vinkin mukaan olen kuitenkin nyt siirtynyt sellaiselle linjalle, ettei ennen startteja tai niiden välillä anneta mitään muuta kuin vettä. Ruoansulatuksen käynnistyminen kun vaikuttaa verensokeritasoihin ja sitä kautta koiran fyysiseen ja henkiseen vireeseen. Tyhjä maha viestittää koiralle, että ollaan "saalistamassa" eli intensiivisessä työskentelytilassa.

*...PUTKEEEEN!*
(Kuva: Miia Kierikki-Malinen, SavPK)

Kilpailuvireen ailahtelu on ollut Hattiaisen tapauksessa helppo panna keskenkasvuisuuden piikkiin. Eihän se nyt eriskummallista ole, että 2,5-vuotias hilluu innosta kiljuen aamun ensimmäisellä radalla, tekee tunnin päästä lähes puhtaan radan ja taantuu viimeisessä startissa taas ohittelemaan esteitä kuin pentu. Verensokerin heilahduksilla on silti turha sekoittaa pakkaa entisestään. Samalla päätin lakata stressaamasta koiran juomisesta kisapaikalla. Kun nestettä on annettu edellisiltana ruoan seassa ja kisojen jälkeen juotellaan palautusjuomaa, ei kaikki ole pilalla, vaikkei vesi kelpaisikaan suoritusten välillä.

Lupaavasti alkanutta FitDog-kokeilua jatketaan hyvillä mielin, sillä viime kisaviikonloppujen perusteella ei näillä eväillä olla ihan metsään menossa. Mikkelissä hyppelehdittiin yhden lämmittelyhylyn jälkeen kaksi sujuvaa viitostulosta, joilla kummallakin sijoituimme toiseksi.


Savonlinnassa tulokset jäivät yhteen kolmesta radasta, mutta sillä yhdellä (5 vp) heltisi sentään luokkavoitto. Palkintojenjaossa tuomari piti minulle pitkän henkilökohtaisen puhuttelun siitä, että koira menee sairaan hyvin, mutta itse mokaan pujottelun omalla jännittämiselläni. "30 prosenttia koko suorituksesta on luottamusta." Palaute osui harvinaisen oikeaan. Hattentatilla on edelleen täysi työ emäntänsä mentaalivalmennuksessa.


6 kommenttia:

  1. Hyvät kommentit tuomarilta, voin myös soveltaa niitä täysin omiin treenisuorituksiin. Oon NIIN keskittynyt pelkästään siihen että kepit selvitään kunnialla että elämä keppien jälkeen unohtuu tyystin. Ihan kuin rata loppuisi siihen! Mistä sitä luottamusta voi kaivaa itselleen lisää??? :) t. Martina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Olin kyllä iloinen, että tuomari viitsi käyttää hetken ajastaan rakentavan palautteen antamiseen. Kaipa sitä luottamusta on vain opeteltava vähitellen yhdessä tekemällä ja ottamalla radalla tietoisesti riskejä. Siis sellaisia riskejä, ettei aina jää varmistelemaan, tuleeko se koira nyt sieltä, vaan pakottautuu itse liikkeelle ja kokeilee, tuleeko se mukana. Varsinkin treeneissä on hyvä tilaisuus haastaa itseään tällaisiin kokeiluihin. Olen monta kertaa saanut yllättyä koiran osaamisesta, kun olen antanut sille enemmän tilaa mennä ja tehdä.

      Tsemppiä teidänkin treeneihin!

      Poista
  2. Tuossa Fitdogin jauheessa ei ole tarpeeksi proteiiniä. Otetaan esikerkiksi 20 g jauhetta. Se on noin kaksi ruokalusikallista. Fitdogin jauheessa on proteiiniä 2.8 g ja heraproteiinijauheessa on proteiiniä 15 g. Soijasta ja raa'asta kananmunasta kannattaa muistaa se, että niiden proteiinista saadaan hyödynnettyä puolet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on totta, että herassa proteiinin hyötysuhde on suurempi kuin soijassa. Toisaalta koiran palautumisen kannalta rasva on vielä proteiiniakin merkittävämmässä asemassa. Siinä mielessä tämä kyseinen FitDogin tuote on minusta oikein näppärä, kun haetaan palautumisen tueksi helppokäyttöistä täydennysvalmistetta, joka ei vaadi läträämistä rasvojen kanssa. Varsinainen ruoka turvaa sitten täysipainoisen proteiinin saannin.

      Poista
  3. Onko tuo ohje 15 kg koiralle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on! Ja magnesiumsitraattia käytän nykyään jauheena (Puhdas+), se on tosi riittoisaa ja helppoa annostella.

      Poista