maanantai 20. toukokuuta 2013

Häätö punkeille

Tuntemattomasta syystä minun ja paimenten lenkkireiteille osuu useimmiten sen seitsemän mutaojaa, ja aina joku meistä kolmesta saa päähänsä, että tuon ryteikön läpi pääsee varmasti oikaisemaan. Kesäsääret on jo koristeltu ensimmäisillä vatukkonaarmuilla ja onnelliset ojauimarit ovat heittäneet talviturkkinsa.


Meilläpäin puutiaisten asukastiheys ei ole maan suurin, mutta joka kesä noita verenimijöitä tässä kulmilla pyörii, etenkin rantareissujen jälkeen. Siksi koirat saavat jo toukokuun alussa niskaansa apteekista hankittua valeluliuosta. Punkkikarkotteiden turvallisuudesta kohistaan vuodesta toiseen, koska jonkun koira on joskus menehtynyt sellaista käytettyään. Toki ihminenkin voi kuolla vaikka omenaan, jos sattuu olemaan sille yliherkkä. Omien koirieni kohdalla pidän kuitenkin ohjeen mukaista myrkkyannosta pienempänä riskinä kuin punkin puremasta mahdollisesti tarttuvaa sairautta.

Moni koiraihminen vannoo vaihtoehtoisten, luonnonmukaisten punkkikarkotteiden nimeen. Olisi kyllä mahtavaa, jos esimerkiksi valkosipuli, magneetti taikka yrttikylpy todella pitäisi pirulaiset yksiselitteisesti loitolla. Skeptikkona en ihan uskaltaisi moisiin luottaa, varsinkaan runsaspunkkisimmilla alueilla. Yrttipantaa kokeilimme, kun Luna oli pentu, mutta päivittäisten punkkilöydösten jälkeen totesimme sen tehottomaksi.

Epäilyksistäni huolimatta annoin nyt kuitenkin yhdelle "luonnolliselle" valmisteelle mahdollisuuden. Saimme kokeiluun purkillisen Fixodida Zx -jauhetta, jonka vaikuttavaksi aineeksi ilmoitetaan fulvohappo (Tieteen termipankki määrittelee: fulvohappo = humusyhdiste, joka liukenee veteen pH:sta riippumatta.) Valmistaja kertoo, että "aktiivinen ainesosa fulvohappo aktivoi eläimen oman puolustuskyvyn täysin luonnollisesti". Heh, tässä kohtaa naureskelen käännösvirheelle ja näen mielessäni koiran harjoittavan fyysisiä itsepuolustustekniikoita tappajapunkkia vastaan. Puolustuskyky tarkoittaa aivan eri asiaa kuin vastustuskyky, joka perustuu elimistön immuunijärjestelmän puolustusmekanismeihin.

Jos jätetään sanavalinnat sikseen, niin olisin mielelläni halunnut lukea lisää perusteluja sille, millä tavalla tuo humusyhdiste "aktivoi" immuunijärjestelmää ja miten se vaikuttaa punkkien ruokahaluun. Tällaisenaan tuotekuvaus ei aivan vakuuta tieteellisyydellään. Mutta olkoon. Aloitin vertailevan eksperimentin: koe-eläin Hatti on nyt muutaman viikon ajan nauttinut iltaruokansa seassa Fixodida-jauhetta, kun taas verrokkiryhmä Luna sai viime viikolla Exspot-liuosta niskajakaukseensa. Tällaiseen ryhmäjakoon päädyttiin siksi, että haaleanruskeasta turkista mahdolliset salamatkustajat on helpompi bongata kuin mustasta.

Toistaiseksi tuloksista ei ole paljonkaan raportoitavaa - onneksi. Ryteikköretkistä huolimatta koe-eläimellä sen enempää kuin myrkytetyllä verrokillakaan ei ole havaittu ainuttakaan verenimijää. Tiedottelen lähiviikkoina lisää kokemuksistamme. Jokailtaisista punkkitarkastuksista tutkimuskohteet ottavat kaiken nautinnon irti.

Miten teillä varustaudutaan punkkeja vastaan? Turvaudutko tutkittuihin lääkevalmisteisiin vai oletko löytänyt avun jostakin vaihtoehtoisesta konstista?

35 kommenttia:

  1. meinattiin täälläkin hankkia tota fixodidaa, mutta kun kolmekymppiä purkki :/ ehkä seurailen mitä teidän kenttäkokeessa paljastuu ennen ostopäätöstä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, katsellaan mitä tuleman pitää. On kyllä aika yllättävää, ettei yhtään punkkia ole vielä tullut vastaan :)

      Poista
  2. Odotan mielenkiinnolla muuttuuko Hatti judokaksi kokeilun kuluessa. Meillä on maailman punkkirikkaimman Ahvenanmaan-keikan jälkeen suosittu tujumpia myrkkyjä. Tänä vuonna poikien selkäpiihin ujutettiin Bayvanticia, aiemmin ollaan menestyksekkäästi selvitty hengissä mm. Expotilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, Koo! Hatti heitti ainakin melkoiset ukemit rannalla uinnin jälkeen, kun märkä turkki tuntui siis NIIN kauheelta :D Muistan kuulleeni joskus tuosta teidän punkkipainajaisesta, yh.

      Poista
  3. Meillä on nyt toista kesää käytössä apteekista ostetut Scalibor-punkkipannat, ja olemme olleet niihin oikein tyytyväisiä. Koirat nuhjaavat mielellään mökillä rantapusikoissa, ja niissä riittää puutiaisia, mutta Scaliborit ovat selkeästi pienentäneet ongelmaa. Uinnin ajaksi pannat pitää tietenkin ottaa pois, mutta se on pieni vaiva. Yhtenä kesänä yritimme olla ilman mitään myrkkyjä, mutta lopputulos oli se, että mökkilomailu ei oikein enää innostanut - koirista löytyi niin paljon salamatkustajia joka ikinen ilta... Exspotia on testattu yhtenä kesänä, mutta koe-eläimemme turkki alkoi sen myötä haista pahalta, etenkin auringossa makailun jälkeen. Punkit kyllä pysyivät pääosin poissa tuolloinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunallakin taisi olla yhtenä kesänä just tuo Scalibor-panta. Sekin kyllä ajoi asiansa, mutta kun musti on aina syöksymässä kaikkiin mahdollisiin ojiin, niin piti olla koko ajan riisumassa ja pukemassa sitä pantaa. Näille ei ole tullut mitään epäilyttäviä sivuvaikutuksia Exspotista (kiitos oikeinkirjoituksesta).

      Poista
  4. Tilasimme poikaystäväni kanssa netistä Elektronisen punkkipannan. Ajattelimme, että kokeilemme sitä josko tämä nyt sitten toimisi. Koira tykkää kuitenkin kesällä uida tosi paljon ja asutaan ihan meren vieressä. Innolla odotan jos toimisi. Punkkeja on ihan kamlasti täälläpäin, joka päivä saa niitä sitten olla ottamassa pois.

    VastaaPoista
  5. Elektroninen punkkipanta kuulostaa kiinnostavalta! Olisi kiva sitten kuulla kokemuksiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron tottakai toimiko panta vai ei. Nyt vain innolla odottamaan sitä :)

      Poista
  6. http://www.kepeataival.fi/kauppa/hyvinvointi/repul-7-karkotepanta.html

    Meillä tänä vuonna kokeilussa tuo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että myrkyttömiä vaihtoehtoja kehitellään koko ajan lisää. Käyhän sinäkin sitten kertomassa, onko pannasta apua!

      Poista
  7. Itseäni on aina vähän epäillyttänyt vahvat myrkyt koiran elimistössä, ja olen kokeillut kaikkea luomua (yrttipannat, magneetti, valkosipuli). Valitettavasti punkit näyttävät vaativan rajumpia konsteja.

    Niimpä ollaan käytetty scalibor-pantoja, kunnes koirat alkoivat oireilemaan niistä. Se taisi olla kolmas kesä, kun laitoin taas Scaliborit kaulaan. Toinen koiristamme alkoi kutisemaan hillittömästi, se ei tehnyt muuta kun raapi kaulaansa koko ajan, kolmanne päivän jälkeen luovutin ja otin kokonaa pannan pois. Toinen koiramme puolestaan sai pannasta verisen ihottuman kaulaansa. Eli se niistä pannoista.

    Sitten riesaksemme tuli normipunkkien lisäksi nenäpunkit, ja siihen lääkäri määräsi Strongholdia (niskaliuos). Vuorokauden sisällä lääkkeen annosta toinen koiristamme (se jolle oli tullut toissa kesänä ihottumaa punkkipannasta) sai todella pahan kohtauksen, vähän kuin epilepsiakohtauksen. Sen pää vääntyi vinoon, ja se alkoi kiertämään ympyrää. Lopulta etujalat pettivät ja suu kramppasi ja koira oli täysin 'pihalla', ei regoinut mihinkään. Lopulta koira vain tärisi jäykkänä paikoillaan. Tilanne oli todella pelottava, ja pelkäsin tilanteessa jo käyvän huonosti. Lopulta koira alkoi palautua normaaliksi. Tosin kohtauksen jälkeen koiran suu oli jatkuvasti raollaan noin viikon ajan. Pelkäsin todella koirani saaneen tästä pysyviä hermovaurioita. Apteekista kuulin, että jotkut koirat ovat saaneet Strongholdista 'kohtauksia'.

    Kun menimme seuraavan kerran ottamaan koirillemme rokotukset (kennelyskä), koiramme sai kotona rokotuksen jälkeen taas samantyyppisen kohtauksen. Eläinlääkärimme käski lopettamaan kaikki 'turhat' rokotukset, eli jatkossa koira saa vain rabies-rokotuksen. Myöskään mitään punkkimyrkkyjä emme saa koiralle enää antaa. Koira on siis täysin herkistynyt kaikille vahvoille aineille ns. 'myrkyille'.

    Punkkiaineet eivät siis välttämättä ole niin turvallisia, mitä meille uskotellaan. Eräs eläinlääkäri kertoi omasta koirastaan, jolle oli laittanut valeluliuoksen niskaan kesää varten. Mökillä koira makoili nurmikolla pidemmän aikaa, ja eläinlääkäri huomasi kaikkien hyönteisten kuolleen noin kahden metrin säteellä koiran ympäriltä. Eläinlääkäri totesi siihen vain, että jatkossa hän ei enää laita sellaista myrkkyä koiransa elimistöön.

    Eli asiaan kannattaa paneutua, kaikki koirat eivät 'myrkyistä' oireita saa, mutta tuskin ne silti hyväksi koiralle ovat. Luulen että aineille voi myös vuosien myötä herkistyä, oma koirani oli 6-vuotias, ennen kuin näitä ihottumia ja kohtauksia alkoi ilmaantua. Kaksi nuorempaa koiraani eivät ole vielä oireilleet, toisen kutinakohtausta lukuunottamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kurjalta kuulostavat nuo oireet. Nämä ovat niin kaksipiippuisia asioita: riskejä siellä ja riskejä täällä. Jokainen joutuu vain punnitsemaan omalla kohdallaan, mikä riski on toista merkittävämpi. Aine, jonka pitää olla tappava yhdelle eliölle ja samalla täysin turvallinen toiselle, tuntuu melkoiselta paradoksilta. Kuitenkin myös punkkien välittämät sairaudet voivat olla kohtalokkaita.

      Se on hyvä, että näitä kokemuksia jaetaan kiihkottomasti ja että eri vaihtoehdoista syntyy keskustelua.

      Toivotaan teille oireetonta ja punkitonta kesää!

      Poista
  8. Meillä tuli eilen elektroninen panta kotiin.
    Laitettiin koiralle se ja nyt on päästetty pihallekkin juoksemaan. Heinikkoo meni tietenkin heti, eikä yhtään punkkia näkynyt. Katsotaan vielä pari päivää, että toimiiko panta ollenkaan. Tällä hetkellä olen ainakin erittäin tyytyväinen.
    Josko tämä nyt toimisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänää tehtii tarkastus ja yks löyty. Tähän mennes oon aika tyytyväinen, koska vahvasti uskon , et ilman pantaa niit ois enemmänki. Naapurin koirilla on koko ajan punkkeja, eli jos pantaa ei ois nii olis varmaan meijän koirallakin :)

      Poista
  9. Hei kävin nämä ihan samat pohdinnat läpi keväällä! 6v. koirasta löytyi elämänsä ensimmäinen punkki, ja siitä säikähtäneenä sillä on niskassaan myös elämänsä ensimmäinen punkkisuoja, Effipro.

    Hysteerisenä koiranomistajana etsin tietoa etenkin tuosta valkosipulin tehosta, sitä kun monet koiraihmiset suosittelivat. Löysin parikin lähdettä, joiden mukaan valkosipulin on todettu aiheuttavan koiralle anemiaa, samoin kuin tavallinen sipuli. Yhtään tutkimusta sen todellisesti tehosta taas ei ole tehty. Meillä se jää siis suosiolla kaappiin :)

    VastaaPoista
  10. Valkosipulin tehoon en minäkään luottaisi punkkien häätäjänä, eikä liene terveellistä syöttää sitä ainakaan jatkuvasti suurina määrinä juuri tuon anemiariskin takia. Talvella olen antanut pieniä määriä valkosipulirouhetta kuuriluontoisesti kennelyskän torjuntaan, ja omatekoisiin treeninameihin lisään sitä joskus mausteeksi.

    VastaaPoista
  11. Väliaikatiedote: ei vieläkään yhtään punkkihavaintoa! Ihmeen lupaavalta näyttää :)

    VastaaPoista
  12. Sekarotuisemme sai tänään Bayvantic -punkkikarkoitetta. Vaihdettiin eläinlääkärin suosittelemaan merkkiin kun Frontline aiheutti joka kerta voimistuvaa levottomuutta ja pahoinvointia. Ei ollut parempi tämä. Soitin juuri pieneläinsairaalan päivystykseen mitä teen kun koira kuolaa ja ravaa ympäri asuntoa. Eläin on aivan poikki ja koittaa piiloutua milloin mihinkin. Äsken löysin sen saunan lauteiden alta.
    Olin jo pessyt lääkkeen pois ja eläinlääkäri sanoi ettei pysty tekemään sen enempää. Koira päivystykseen jos tajunnan taso laskee tai saa epileptisen kohtauksen. Eli ainakin meidän koiralla on selvä yliherkkyys punkkikarkoitteisiin. Expotia ei kuulemma kannata edes kokeilla jos jo nämä vaikuttavat näin voimakkaasti.

    Eli meillä mennään jatkossa luontaistuotteilla. On siis pakko alkaa uskomaan valkosipuliin ja yrttipantoihin. Ja jos tuo höpöhumus todella auttaa niin halleluja! Meilläpäin on punkkeja yhtä monta kuin heinänkortta.

    Huoh. Tästä tulee vielä pitkä yö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävipä ikävästi :-( Pidetään peukkuja, että potilas toipuu pian!

      Poista
  13. Mikä oli lopputulos tämän verrokkiryhmän osalta? Auttoiko tämä todella pitämään punkit loitolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa sikäli, että meilläpäin oli ilmeisesti viime vuonna muutenkin aika vähän punkkeja. Sekä Lunalta että Hatilta nypittiin muutamia yksittäisiä kesän aikana, eli melkein olisi voinut päätellä, että Exspot ja Fixodida toimivat yhtä hyvin/huonosti. Toisaalta kun juttelin muiden seudulla asuvien koiranomistajien kanssa, niin eipä niitä punkkeja ollut sen enempää löytynyt niistäkään koirista, joille ei ollut käytetty mitään karkotteita.

      Poista
    2. Lotta meillä oli molemmissa koirissa ÄLYTTÖMÄSTI punkkeja viime kesänä,kokeiltiin valkosipulia, ei tuntunut toimivan ja alkoi sitten epäilyttää se anemia kun voihan niitä muutoksia verisoluihin kai tulla vaikkei oireita olisikaan joten jätin sen sikseen! Scalibor pantakin vetää vuffet veteläksi ja sairaanoloisiksi. Siksi ryntäsin nyt tänne lukemaan teidän kokemuksia Fixodidasta, ehkä se on otettava nyt kokeiluun, ei nimittäin se joka iltainen 1-5 punkin poisto/koira nappais tänäkään kesänä :D T. Kirsi naapurista :)

      Poista
    3. Oho! Oliskohan sitten karvan pituus vaikuttanut siihen, että kaikki kulmakunnan punkit ovat hyökänneet teidän koiriin? Meillä laitettiin taas Lunalle viime viikolla Exspot, ja Hatti saa ainakin toistaiseksi Fixodida-tabletteja. Jos päädyt kokeilemaan, niin kerrohan sitten miltä vaikuttaa!

      Poista
  14. Ei se valkosipuli pienissä määrin ole pahaksi koirille. Itse asun Turun lähellä meren vieressä ja on ollut yrttipantaa ja ProtectUMia ja valkosipulia eikä yhtään ainutta punkkia ole meidän likoista löytynyt.
    Valkosipulia syötin muutaman päivän jaksoissa parin viikon välein.

    Yrttipannan tosin unohdin ensimmäisen kesän jälkeen kun ihmiset unohtelivat ettei se ole kaulapanta ja panta oli kauheassa kunnossa niin pienessä ajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, olenkin sittemmin lukenut, että vaarallisiin annoksiin ei normaalilla valkosipulin käytöllä päästä. Kiinnostavaa kuulla, että olette välttyneet punkeilta noilla keinoilla! Kokemuksia kun tuntuu olevan niin laidasta laitaan. Itse en ole ryhtynyt pidempiaikaisiin kokeiluihin valkosipulin kanssa, koska Lunaa se tuntuu närästävän. Mutta nyt alkaisi kyllä taas olla aika laatia jonkinlaista sotasuunnitelmaa punkintorjuntaan!

      Poista
  15. Hei, itse lähdin netistä etsimään kokemuksia tästä Fixodida Zx - tuotteesta kun lemmikkikaupasta kyselin yrttipantaa (ollut meidän lapinkoiralla käytössä useita vuosia ja toiminut aika kiitettävästi), mutta sellaisia ei kuulemma enää heidän valikoimiinsa oteta. Sen sijaan kauppasivat mulle tätä Fixodida lisäravinnetta ja sieltä lupasivat että saa rahat takaisin jos punkkeja esiintyy. Tosin siiinä ehtona on se, että on ensin kokeillut nostaa annosta. Noh, koirani on syönyt tabletteja (2 tbl /pv) nyt noin 3 viikkoa ja tänään aamulla lattialta löytyi kuollut punkki! Eli on käynyt koiraan kiinni, mutta ei ole halunnut jäädä imemään. Näyttäisi siis toimivan... tietysti parempi olisi jos eivät punkit purisi lainkaan, mutta ilmeisesti tuo lisäravinne tekee ainakin sen, että ne eivät halua imeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu, kiinnitin itsekin huomiota noihin imemättömiin punkkeihin viime vuonna Fixodidan aikana. Tänä keväänä meillä ei ole vielä punkkeja näkynyt, vaikka tarkasti syynäillään joka ilta.

      Poista
  16. Meillä on kahdella koiralla käytössä Fixodida toista kesää. Sama juttu kuin viime vuonna, auttaa toiselle koiralle tosi hyvin, vain pari punkkia oli viime kesänä, tänä kesä ei vielä yhtään, kun taas toiseen ei auta ollenkaan. Tänä kesänä jo 5 punkkia poistettu.
    Koska olin vähän skeptinen tuotteen suhteen, laitoin valmistajalle kyselyä ja sain sieltä lisäinfoa, myös tutkimustuloksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut yksilöt ilmeisesti vetävät puutiaisia puoleensa hanakammin kuin toiset. Hatti on ollut nyt useita viikkoja ilman mitään punkkisuojaa, eikä siltä ole silti löytynyt yhtään punkkia. Lunaan taas oli heti käynyt yksi kiinni, kun valeluliuoksen teho ehti hiipua.

      Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä tietoa sait valmistajalta?

      Poista
    2. Tutustukaa Symppissarjaan. Vaikuttava aine on geranioli ja tämä on ensimmäinen Tukesin hyväksynnän saanut luonnonmukainen punkkikarkoite. Viime kesänä myynnissä oli vain pantoja ja niissä on turhan voimakas tuoksu, mutta tänä kesänä sain tilattua netistä niskaan pipetoitavaa liuosta. Nyt on toinen ampulli menossa (4vko välein uusitaan) ja tänä aikana koirassa on ollut 2 punkkia, ennen aineen käyttöönottoa punkkeja oli heti ilmestymisensä jälkeen 3 viikossa. Mä en tosiaan vielä tiedä kuinka tehokas tuote on, mutta sen pitäisi olla todella turvallinen ja Tukesin hyväksynnän saaminen edellyttää, että aineella on todistettua tehoa ja että se on turvallinen. Aiheesta löytyy enemmän mm. http://www.koirat.com/uutiset/geranioli_haastaa_permetriinin_punkkikarkoitemarkkinoilla_158

      Poista
    3. Symppis taitaa olla vähän vastaava kuin Biospotix-tuotteet (http://www.mustijamirri.fi/tuotteet/koirat/koiran-hyvinvointi-ja-hoito/muut-hoito-ja-hyvinvointituotteet/139/?selected_group=brand&sort=&brand_6=270&prop_0=0&price_1=&price_2=). Varmasti ihan kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Minusta vain tuo geraniolin tuoksu on jostain syystä vastenmielinen, ja puolisoni saa iho-oireita ainakin kosmetiikkatuotteista, joissa sitä on käytetty hajusteena. Siksi meillä jäävät kyseiset tuotteet kokeilematta :( Toivottavasti teillä toimii!

      Poista
  17. Olen syöttänyt maaliskuusta asti koiralle valkosipulirouhetta 1tl/pv, joka on hevosille tarkotettua. Punkkeja nolla tähän mennessä.

    VastaaPoista